Türkiye’de Sporcu olmak !

Türkiye’de sporcu olmanın bir çok avantajları olduğu kadar, bir çok dezavantajları da söz konusudur.

Özellikle sporcunun taban yetişme süreçleri (Eğitim şekli, beslenme, malzeme, finans, tesislere erişim, antrenör kalitesi v.s) çok sıkıntılıdır. Yani, yeni yetişen bir sporcu, başarılı olana kadar bin bir meşakkatli süreçten geçmekte ve bir çoğuda bu süreci tamamlayamadan spora veda etmektedirler.

Maalesef, ülkemizde sadece, yetişmiş ve başarılı olmuş sporcuya yatırım yapılması, zorlu şartlarda taban sürecini tamamlayamayan belkide, bir çok dünya, olimpiyat şampiyonu olabilecek kapasitede sporcunun yok olmasına neden olmaktadır.

Halbuki, Sporda ileri gitmiş bir çok ülkenin spor yönetişim sistemine baktığımızda, bizdekinin tam tersi olarak, alt yapıya daha çok yatırım yaptıkları görülecektir.

Peki, Türkiye’de başarılı olan sporcuların kazanımlarına göz attığımızda, Dünyada başarılı olan sporcusuna en çok ödül veren ilk 5 ülkeden biriyiz. Ama bu ödüllerin madalya karşılığını ne yazık ki doğru bir şekilde aldığımız söylenemez.

Ülkemizde başarılı olan sporcunun kazanımları nelerdir?

1) Olimpik branşlarda, Gençler ve Büyükler kategorisinde ilk üç dereceye giren Madalyalı Sporcular KPSS’den muaf tutularak doğrudan Devlet memuru ( M.E.B öğretmen-GSB Antrenör veya Spor uzmanı) olabilmektedir.

2) Olimpiyat şampiyonları veya iki kez Büyüklerde Dünya şampiyonu olan sporcular yine KPSS’den muaf tutularak doğrudan Bakan Müşaviri olarak atanabilmektedir.

3) Milli sporcular üniversitelere (BESYO Bölümlerine) Millilik kontenjanindan girebilmektedirler. Not: Bu uygulamanın tüm üniversite bölümlerini kapsaması gerekmektedir.

4) Milli sporcular üniversite eğitimlerinde Millilik bursu alabilmektedir.

5) Büyükler kategorisinde Avrupa, Dunya, Olimpiyat şampiyonalarında madalya kazanan sporculara 40 yaşından sonra 5774 Sayılı Kanuna göre ömür boyu ikinci bir maaş bağlanmaktadır. İşitme engelli veya paralimpik sporcular 30 yaşını tamamladıklarında aynı halka sahip olabilmektedirler.

6) Büyükler kategorisinde Avrupa, Dunya, Olimpiyat, Deaflimpik ve Paralimpik şampiyonalarında madalya kazanan sporcular, Tüm belediye taşıt hizmetlerinden, (otobüs metro, raylı sistemleri) ücretsiz bir şekilde istifade edebilmektedirler.8) Büyükler kategorisinde Avrupa, Dunya, Olimpiyat şampiyonalarında madalya kazanan sporculara istekleri halinde (pasaport kanununa göre) Yeşil Pasaport verilebilmektedir.

9) Büyükler kategorisinde Dunya, Olimpiyat şampiyonalarında Altin madalya kazanan sporculara havalimanlarında VIP hizmeti verilmektedir.

10) Büyükler kategorisinde Dunya, Olimpiyat şampiyonalarında Altin madalya kazanan sporculara 5774 S.K göre ” DEVLET SPORCULUĞU” Unvanı verilmektedir.

11) Tüm yaş kategorilerinde başarılı olan madalya kazanan sporculara GSB ödül yönetmeliğine göre Altın karşılığı, Türk parası cinsinden ödüller verilmektedir. (Örn; Olimpiyat şampiyonu olan bir sporcuya 1000 adet Cumhuriyet altını karşılığı Türk lirası ödül kazanmaktadır.)

Bunlardan ayrı olarak uluslararası büyük müsabakalarda madalya kazanan sporculara, Belediyeler, Spor kulüpleri, Sponsorlar çeşitli ödüller ( Ev, Arsa, Para, araba v.s) vermektedir.

Bunların dışında sampiyon sporcular, toplumda sosyal statü kazanmakta,pozitif bir şekilde takdir ve ilgi görmektedir.

Bu yazı “Ahmet Ak”tarafından yazılmıştır.Yazı yazarın Facebook sayfasından alınmıştır!

***

Türkiye’de sporcu olmanın zorlukları ve getirisinin yanı sıra  Türkiye’de spor yapmanın ortamı ve sorunları  konusunda Ahmet Ak’ın “Türk Sporunda Sorunlar ve çözüm önerileri” adlı kitabı bu konuda kapsamlı bir yol göstericidir.

Ayrıca Türkiye’de sporun geçirdiği evreler ve değişik sorunlarının irdelendiği Mutlu Türkmen’in Yazdığı  Beden Terbiyesi: Erken Dönem Türk Spor Politikalarının Sosyo-Politik Temelleri adlı kitabı ile Esra Erturan Öğüt’ün yazdığı Amatör Spor Klüplerinde Etkili Yönetim adlı kitaplarda konunun değişik boyutlardan irdelenmesine olumlu katkı sağlamaktadır.

Konu ile ilgili okunması önerilen kaynaklar…